31 Aralık 2015 Perşembe

AKGÜNLÜK (BOSWELLİA SERRATA)





Akgünlük ağacı ; kuzey Afrika’da ve Hindistan’da yetişen 8 metreye kadar uzayabilen nispeten küçük ağaçtır. Akgünlük bu ağaçlardan ...elde edilen bir tür ağaç sakızıdır. Hindistanda geleneksel ayurveda hekimliğinde yıllardır kullanılmaktadır. Hindistanda yetişen ve yüz yıllardır kullanılan boswellia bitkisi, orta yada yüksek boyda dallanma gösterir. Bu şifalı bitkinin en ayırıcı yani gövdesine dokunduğunuzda aleorezin denen (sakızımsı) bir madde yaymasıdır.

Akgünlük ağacı %50-60 civarında boswellik asit ve türevlerini içerir. Boswellianın uçucu yağlar açısından oldukça zengin olan sakızımsı etken maddesi, reçineli bir yapıya sahiptir.

Diğer yandan boswellianın sakızımsı reçinesinde bulunan Pinen ve Fallandren isimli uçucu yağlar, Bu şifalı bitkiye sığlaya benzeyen hoş bir koku verir.

 Akgünlük ağacı özellikle prostat kanserinde oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Prostat kanserinin dışında; mesane, rahim, kolon ve kemik iliği kanserlerinde, kötü huylu hücrelerin azalmasında ve hastalığın seyrinin yavaşlamasında da son derece etkili olduğu düşünülmektedir.

Öte yandan akgünlük ağacının temel bir bileşeni olan akbanın; çeşitli mekanizmalar yaratarak kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği de ortaya çıkmıştır. Boswellia bitkisi; serbest radikalleri yok eden özelliğiyle total kolesterolün düşürülmesinde faydalıdır. Öte yandan antidepresan etkisi de vardır.

Bitkinin ‘Incensole asetatı’ adı verilen bir bileşeni, beynin hipokampus bölgesindeki hücrelerin dejenerasyonunu engeller. Prostat kanserinin dışında; mesane, rahim, kolon ve kemik iliği kanserlerinde, kötü huylu hücrelerin azalmasında ve hastalığın seyrinin yavaşlamasında etkili olduğu bilim çevrelerince genel kabul görmektedir.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde; boswellia özlerinin anti-enflamatuvar yani iltihap önleyici bir etki gösterdiği gözlenmiştir. Öte yandan bitkinin temel bir bileşeni olan akbanın; çeşitli mekanizmalar yaratarak kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği de ortaya çıkmıştır.

Son zamanlarda yapılan çalışmalarda; akgünlük ağacı – boswellia’nın yüzde 90 oranında metastazı yani kanserli hücrelerin yayılmasını önlediği gözlenmiştir.




0 yorum:

Yorum Gönder

 

E-Bülten

Mail Adresimiz

ersagmugla@gmail.com

Takım Arkadaşları